Assessment

 

Wanneer in een bedrijf een vacature ingevuld moet worden, wil men dat een (nieuwe) kandidaat goed aansluit bij de betreffende functie. Een sollicitatiegesprek en een CV geven alvast een eerste indruk van een kandidaat. Pas nadat de werknemer een tijdje in die functie werkzaam is, zal zowel voor het bedrijf als de werknemer blijken of er daadwerkelijk een match is. Werknemer en bedrijf weten natuurlijk liever op een eerder moment of er een fit is.

Om de kans daarop te vergroten, dient een assessment. Een assessment geeft informatie en heeft voorspellende waarde, zodat het ingezet kan worden voor selectiedoeleinden. Assessments worden overigens eveneens gebruikt  bij loopbaan- en ontwikkelingsvraagstukken. Tot de vormen van een assessment behoren o.a. het interview, de intelligentietest en/of een of meerdere persoonlijkheids- en motivatietesten. 

In een assessment worden onderzoeksvragen samen met het bedrijf en/of het individu geformuleerd. Daarna zal de Arbeid- en Organisatiepsycholoog de relevante tests selecteren waarna er een afspraak zal worden gemaakt voor het testmoment. Na afloop volgt een gesprek over de testresultaten en het advies. In een rapportage worden de resultaten en het advies nog eens uitgebreid beschreven. 

Zowel het bedrijf alsook de werknemer zullen meer te weten komen over zijn of haar talenten.